13.02.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 13.2. do 20.2.




Tokom većeg dela perioda pod dominacijom anticiklona, očekuje se pretežno suvo i relativno toplo vreme. U prva dva dana dosta oblaka, ali vrlo retka pojava kiše, dok se oko 18.2. i ponovo oko 20.2. očekuje premeštanje hladnih frontova, koji će nam doneti prolazna pogoršanja i manja zahlađenja.


Pregled po danima
_____________


Tokom prva dva dana uz dosta oblaka biće kraćih sunčanih intervala, ali je povremeno moguća i pojava vrlo slabe kiše. Kiša se očekuje uglavnom u noći ka utorku i u utorak ujutro, pretežno nad jugom regiona R1 i R2 kao i na severu regiona R3 i R4.

Padavine će biti vrlo slabe. Vetar slab do umeran, zapadni. Jutarnji minimum od -2 do +4 stepena Celzijusa, a dnevni maksimum od +4 do +9 stepeni Celzijusa.
 
Sredinom i u drugom delu nedelje će biti više sunčanih intervala, te će uz dotok vazduha sa jugozapada maksimumi biti u porastu. U petak bi se trebali kretati od +5 do +12, a lokalno nad delovima regiona R4 i jugom regiona R5 i oko +15 stepeni Celziusa. Uz više vedrine noćni minimumi relativno niski i trebali bi se kretati od -6 do +1 stepen Celzijusa.

Prvo, prolazno, pogoršanje vremena uz kišu i jak severozapadni vetar treba očekivati u noći ka suboti i to prvo nad regionima R1, R2 i severom regiona R3 i R4. U subotu tokom dana padavinska zona će zahvatiti i ostali deo Srbije, a snežna granica će se kretati na oko 850-900 mnv. U subotu sredinom dana nad regionima R1, R2 i lokalno regionom R3 olujni udari severozapadng vetra.

Za naredni vikend maksimumi u manjem padu i trebali bi se kretati od +4 do +8 stepeni Celzijusa.  Drugi dan vikenda uglavnom suv i prohladan, a novo pogoršanje vremena uz padavine i pojačan vetar je moguće oko 20.2. i to opet prvo nad regionima R1 i R2.
 
Količina padavina u narednih nedelju dana neće biti velika i samo će nad delovima regiona R1, R2, R4 i severom regiona R3 biti između 10 mm i 15 mm taloga. Snežni pokrivač se ispod 900 mnv ne očekuje.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija